Accesul la serviciile bancare de bază


INREGISTRARE VIDEO

Mulţumesc domnului Klute pentru că a avut iniţiativa acestui raport. Într-adevăr, accesul la serviciile bancare de bază nu este numai o condiţie pentru buna funcţionare a pieţei unice, dar este şi o cerinţă a progresului economic şi social. Acest acces la serviciile bancare de bază ar trebui să se facă la costuri cât mai mici pentru cetăţeni şi firme.

Din păcate, însă, ne aflăm într-o lume bancară unde asistăm la abuzuri ale băncilor faţă de cetăţeni, în special faţă de cetăţenii neinformaţi, în ceea ce priveşte taxele percepute pentru diferite servicii bancare. Mai mult, ne aflăm într-o lume bancară în care am aflat cu stupoare că unele bănci mari au manipulat până şi determinarea de către piaţă a acelor dobânzi de referinţă care sunt luate ca bază în contractele de credit cu dobânzi variabile.

În ţara din care provin, România, dar şi în alte ţări, sistemul bancar este dominat de către băncile străine. Şi ce constatăm în aceste ţări? Că taxele care sunt plătite pentru servicii bancare de către cetăţenii din ţara mea şi din alte ţări sunt mai mari decât taxele pe care aceste bănci le percep în ţările lor, unde îşi au headquarters- urile. De asemenea, există servicii bancare gratuite care în ţara mea şi în alte ţări sunt percepute pe bază de taxe. Iată de ce voi susţine mâine, prin vot, raportul domnului Klute.

Galerie foto

  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan

Arhiva

Calendar Parlamentar