Republica Moldova: spre Europa, prin România


Pe scurt: În perioada 12-14 aprilie 2010, la invitaţia europarlamentarului PDL Theodor Stolojan, 20 de reprezentanţi şi purtători de cuvânt ai principalelor ministere şi instituţii guvernamentale din Republica Moldova au vizitat sediul Parlamentului European de la Bruxelles. A fost pentru prima oară când un grup de cetăţeni ai Republicii Moldova vizitează Parlamentul European într-un cadru organizat de această instituţie. Vizita s-a încheiat la Palatul Victoria din Bucureşti, unde comunicatorii oficiali ai celor două ţări şi-au împărtăşit experienţele în domeniu.

Theodor Stolojan, liderul grupului europarlamentarilor de centru-dreapta din România, a invitat în zilele de 12-14 aprilie a.c. 50 de persoane din România şi Republica Moldova pentru a vizita Parlamentul European de la Bruxelles.
Vizita grupului româno-moldovean face parte din programul de vizite susţinut de Parlamentul European, prin care cetăţeni din state membre, dar şi nemembre ale Uniunii Europene se pot informa despre mecanismele europene şi funcţionarea instituţiei Parlamentului European.

Pe lângă oficiali din România (cum ar fi primari de comune din judeţul Sălaj), grupul de vizitatori a inclus şi 20 de reprezentanţi şi purtători de cuvânt ai unor ministere şi instituţii guvernamentale din Republica Moldova. Europarlamentarul Theodor Stolojan a decis invitarea lor pentru a familiariza mediul politic din Republica Moldova cu ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, în condiţiile în care actuala putere de la Chişinău şi-a declarat în mod programatic intenţia de a integra Republica Moldova în România.

În prima parte a vizitei, grupul româno-moldovean a avut întâlniri cu europarlamentarii PDL Monica Macovei, preşedinta Delegaţiei la Comisia Parlamentară de Cooperare U.E. – Moldova din Parlamentul European, Theodor Stolojan şi Traian Ungureanu, membri supleanţi ai aceleiaşi delegaţii. Partea a doua a vizitei a fost rezervată întâlnirilor cu Antonio Lopez Isturiz, secretar general al Partidului Popular European şi Delia Vlase, unul dintre consilierii preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek. În finalul vizitei, europarlamentarul Petru Luhan a oferit un cocktail întregii delegaţii.

Membrii moldoveni ai delegaţiei au fost interesaţi în mod evident de parcursul european al Republicii Moldova şi de experienţa altor state est-europene în acest proces. Theodor Stolojan a precizat că există un consens european referitor la faptul că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu va fi posibilă „până nu-şi va rezolva problema Transnistriei”. Acest lucru nu trebuie să împiedice însă Republica Moldova „să facă progrese în alte domenii”, a adăugat Theodor Stolojan. El a mai spus faptul că Moldova nu este privită la fel ca ţările din Balcani (Muntenegru, Albania, Serbia), pentru care există deja o perspectivă a aderării la Uniunea Europeană. De asemenea, Monica Macovei a spus „Moldova a mers bine până acum“, avertizând însă că trebuie măsuri serioase pentru combaterea corupţiei.

Toţi europarlamentarii români cu care s-a întâlnit delegaţia au precizat că România este cel mai dedicat avocat al Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi are drept prioritate de politică externă sprijinirea drumului european al Moldovei.

Grupul celor 20 de moldoveni care au fost la Parlamentul European, coordonaţi de către consilierul personal al Prim-ministrului Emil Boc, Andreea Paul, şi-au încheiat vizita în Bucuresti, la Palatul Victoria. Întâlnirea cu purtătorii de cuvânt ai ministerelor din Guvernul Romaniei a prilejuit dezvăluirea unor experienţe inedite, precum şi discuţii aprinse referitoare la rolul comunicatorilor şi al mass-media în transmiterea informaţiilor corecte în Republica Moldova şi în România.

Galerie foto

  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan

Arhiva

Calendar Parlamentar