O strategie eficientă privind materiile prime pentru Europa


INREGISTRARE VIDEO

Firmele europene se confruntă cu intensificarea competiţiei în ceea ce priveşte resursele, materiile prime. Această competiţie va deveni tot mai agresivă deoarece, pe o parte, asistăm la creşterea demografică, concentrată în special în ţările emergente şi, pe de altă parte, la creşterea economică în ritmuri susţinute care are loc în aceste ţări emergente şi care intensifică cererea globală pentru resurse.

În plus, localizarea geografică a resurselor în anumite ţări creează şi complică această competiţie, deoarece unele ţări sunt înclinate să folosească politic aceste resurse pe care le deţin. De aceea, nu întâmplător, guvernele din unele ţări intervin prin politici industriale pentru a susţine, a crea avantaje firmelor în această competiţie globală. Nu putem să nu vedem că unele ţări folosesc fonduri publice pentru a crea asemenea avantaje.

Uniunea Europeană nu poate rămâne inactivă şi eu apreciez direcţia dată în această strategie. Evident, principalul efort trebuie depus pentru decuplarea creşterii economice în ţările europene de consumul de resurse prin inovaţie, prin economisire. În acelaşi timp, la nivelul Uniunii Europene, trebuie să susţinem mai mult firmele europene prin politici care, pe de o parte, să încurajeze alianţele strategice, ca şi investiţiile private în ţările bogate în resurse şi, sigur, respectarea la nivelul pieţelor materiilor prime, a unor condiţii corecte de comerţ.

Galerie foto

  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan

Arhiva

Calendar Parlamentar