Protecţia consumatorilor - pe agenda Parlamentului European


În cadrul unei dezbateri tematice intitulată Graficul de performanţă al pieţei interne - Protecţia consumatorilor - SOLVIT, care a avut loc la Strasbourg, la 9 martie 2010, europarlamentarul român Theodor Stolojan a susţinut următorul punct de vedere în plenul Parlamentului European:

"Este un drept fundamental al cetăţenilor europeni în cadrul pieţei unice ca, atunci când doresc să cumpere un produs sau un serviciu, indiferent în ce stat membru se află, să beneficieze de aceleaşi preţuri sau comisioane, iar atunci când diferenţele există, să poată fi explicate.

Cred că trebuie să ne aplecăm mai mult asupra problemelor din domeniul serviciilor bancare şi financiare, deoarece astăzi în piaţa unică există mari diferenţe în comisioanele percepute în domeniul acestor servicii. Dacă te afli, de exemplu, în România şi doreşti să apelezi la un serviciu bancar prestat de bănci – aceleaşi bănci care operează şi în România, şi în Franţa, şi în Italia, şi în Austria, în România plăteşti mai multe comisioane şi mult mai mari. O asemenea situaţie nu este corectă şi cred că este îndreptăţită speranţa cetăţenilor, nu numai din România, ci şi din alte state membre, ca instituţiile europene să aibă un rol mai activ în clarificarea acestor diferenţe. Repet, este vorba de comisioane, şi nu de dobânzi bancare.

Vă mulţumesc."

*SOLVIT este o reţea de soluţionare a problemelor (precum recunoaşterea diplomelor în alt stat), în cadrul căreia statele membre ale UE (precum şi în Norvegia, Islanda şi Lichtenstein) conlucrează pentru a soluţiona, fără utilizarea procedurilor legale, problemele survenite datorită aplicării necorespunzătoare a legislaţiei privind piaţa internă, de către autorităţile publice. SOVIT funcţionează din luna iulie 2002.

Galerie foto

  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan

Arhiva

Calendar Parlamentar