Suceava, mai aproape de Bruxelles. Vizită de lucru la Parlamentul European pentru o delegaţie de primari din Judeţul Suceava


Săptămâna aceasta, o delegaţie din  Suceava, formată din primari PNL şi membrii ai administraţiei locale dar şi din reprezentanţi ai Asociaţiilor : Produs în Bucovina, Turism Bucovina şi Ţine de Noi au participat la invitaţia mea la o vizită de studiu la Parlamentul European. Grupului invitat li s-a expicat cum funcţionează instituţiile Uniuni Europene, politica de coeziune, rolul autorităţilor locale şi naţionale.  S-a discutat deschis despre acest  “monstru blând, Bruxelles-ul ‘’ în contextul problemelor de acasă şi soluţii la nivel european. O treime din bugetul multianual al UE(~352 miliarde EUR) revine politicii de coeziune. Pentru 2014-2020, România are alocate cca. 2 miliarde EUR pentru dezvoltarea mobilității urbane (municipii reședință de județ şi alte orașe).  Sunt alocati bani europeni pentru legătura urban-rural si rolul zonelor funcționale extra-urbane. Abordarea a fost una de tip  „bottom-up”, pe baza nevoilor identificate în judeţul Suceava și în lumina strategiei de dezvoltare elaborate de un parteneriat local (GAL).

Deasemenea, au avut loc întâlniri cu reprezentanţii comunităţii Sucevene la Biserica Sf. Parascheva şi cu reprezentatii filialei PNL Bruxelles. Întalnirile s-au materializat în urmatoarele propuneri de proiecte : solicitarea de deschidere a unui zbor Suceava-Bruxelles-Suceava, posibile parteneriate în vederea derulării unor proiecte cu finanţare UE şi organizarea festivalului Ciprian Porumbescu la Bruxelles în cadrul unui poriect mai amplu de promovare a valorilor şi tradiţiilor româneşti în Europa şi a turismului în Bucovina.

Dan Viorel Peca, Preşedintele PNL Belgia comentează:  „Întâlnirea a fost una foarte bună, cu un canal dublu de comunicare,  unde sa identificat posibilitatea unei colaborări in vederea unei campanii in sprijinul deschiderii unui zbor Suceava-Bruxelles-Suceava. Sper ca in perioada urmatoare sa avem confirmare interesului din partea Suceveana si sa demaram campania. Acesta ar fi un excelent exemplu de colaborare cu potentiale beneficii insemnate atat pentru romanii din Bruxelles cat si cei din Suceava si judedetele limitrofe. In Belgia, regiunea Charleroi, am vazut ce importanta are pentru economia zonala un aeroport bine conectat." 

 

 

Galerie foto

  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan

Arhiva

Calendar Parlamentar