Semestrul european pentru coordonarea politicilor economice: transpunerea în practică a priorităților pe 2016


Semestrul European a devenit un instrument pentru coordonarea politicilor economice ale statelor membre ale Uniunii Europene.

Semestrul European, ca proces, decurge bine până în momentul implementării. Aici încep problemele. Recent, Comisia Europeană a decis să nu propună sancțiuni pentru neîncadrarea a două state membre în graficul de reducere a deficitelor bugetare.

Din păcate, statele membre îndatorate, cu niveluri ale datoriei publice în jurul a sută la sută din produsul intern brut, iar unele cu mult peste sută la sută, cum sunt Grecia, Italia, Portugalia, nu doresc încă să acționeze hotărât pentru reducerea îndatorării. În acest fel, mențin starea de instabilitate pentru întreaga zonă euro.

În condițiile în care creșterea economică este încă anemică, reducerea datoriei publice necesită măsuri clare de restructurare a cheltuielilor publice, aducerea deficitelor bugetare sub control. Teoria că dacă cheltuiești mai mult, mărind datoria publică, vei obține o creștere economică care să te ajute, ulterior, să reduci datoria nu funcționează atunci când ești supra-îndatorat. Situația financiară din unele state membre este încă sustenabilă numai atât timp cât Banca Centrală Europeană menține neschimbate cele două politici de relaxare cantitativă și de dobânzi negative sau foarte mici.

Galerie foto

  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan

Arhiva

Calendar Parlamentar