Ziua Energiei Romanesti 2015 la Bruxelles


Bruxelles, 28 mai 2015: Peste 130 de promotori ai politicii energetice din 14 țări au participat pe 26 mai la cea de-a patra ediţie a evenimentului “Romania Energy Day” cu titlul „Uniunea Energetică: Provocări și oportunități în Europa Centrală și de Sud-Est”. Întâlnirea la nivel înalt s-a desfășurat la sediul Parlamentului European din Bruxelles, fiind organizată de Centrul Român al Energiei (CRE) cu sprijinul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană și a deputaților europeni Ramona Mănescu, Marian Jean Marinescu, Sorin Moisă, Victor Negrescu, Theodor Stolojan, Ana Claudia Țapardel, Jerzy Buzek și Algirdas Saudargas.

 

Agenda evenimentului a atins diverse subiecte precum: rolul Uniunii Energetice, cerințele pentru asigurarea dezvoltării infrastructurii de electricitate și de gaz, integrarea pieței europene, din perspectiva pieței de energie din centrul și sud-estul Europei și al Român. Întâlnirea a fost structurată în două sesiuni în care au fost dezbătute teme de interes major precum: facilitarea investițiilor în infrastructura energetică și în piața energetică unică a Uniunii Europene, creșterea securității energetice, dezvoltarea coridoarelor de petrol şi gaze, provocările și oportunitățile realizării infrastructurii pentru interconectarea piețelor europene.

 

Printre cei peste 130 de participanți s-au numărat reprezentanți ai instituțiilor europene – Comisia Europeană (CE) și Parlamentul European (PE) – reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului României, membrii Centrului Român al Energiei, diplomați și reprezentanți ai unor asociații și societăți energetice active la nivel național și european. Evenimentul a reunit delegați ai mediului de afaceri din 12 state europene și SUA.

 

„Energia este confort, securitate, viață. Controlul și utilizarea energiei ne ajută să ne menținem avantajul competitiv. Trebuie să facem acest lucru în mod responsabil. Trebuie să acordăm o atenție specială securității furnizării și utilizării energiei, iar acesta este  unul dintre motivele care stau la baza construcției unei piețe europene unice. În același timp, trebuie să sporim eficiența energetică, să reducem emisiile și să adoptăm tehnologii regenerabile de ultimă generație, în contextul mai larg al Uniunii Energetice”,  a declarat Corneliu Bodea, Președintele Centrului Român al Energiei.

 

„Asigurarea securității energetice este o prioritate pentru România, iar cooperarea regională este un element esențial al politicii energetice al UE. Apreciem inițiativa Comisiei Europene de a crea un cadru de cooperare în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC). Sperăm că lista proiectelor regionale prioritare, care urmează să fie adoptată de către grupul la nivel înalt al CESEC la începutul lunii iulie, în Croația, să creeze un sistem energetic regional prin care fiecare stat membru din regiune să aibă acces, în timp, la cel puțin trei surse diferite de furnizare – acest cadru regional va face o diferență reală în viitor în ceea ce privește consolidarea securității energetice”, a declarat ambasadorul Mihnea Motoc, Reprezentant  Permanent al României pe lângă UE. Ambasadorul Motoc a apreciat activitatea Centrului Român al Energiei de la Bruxelles: „CRE a creat deja o tradiție din organizarea acestui eveniment, care în fiecare an atrage actori importanți din sectorul energetic”.

 

„Guvernanța energetică trebuie să progreseze odată cu buna guvernare. Din perspectiva României, guvernanța energetică trebuie să se reflecte într-un cadru de reglementare stimultativ și predictibil, diversificarea surselor de energie – ceea ce presupune investiții în infrastructură și interconectare, prețuri accesibile pentru energia la consumatori, o piață liberalizată”, a declarat Mihnea Constantinescu, Ambasador cu însărcinări speciale, reprezentant special pentru securitate energetică al Guvernului României. “Se vorbește foarte mult despre securitatea energetică, aceasta fiind diferit înţeleasă, pe măsură ce ne deplasăm dinspre Bruxelles spre Chișinău sau Kiev. Pentru a crea cu adevărat o Uniune Energetică trebuie să ne concentrăm eforturile nu doar asupra înțelesului geo-strategic al securității energetice ci și asupra investițiilor în ceilalți patru piloni ai politicii energetice europene: consolidarea pieței interne, eficiența energetică, decarbonizarea economiei, cercetarea și inovarea”, a adăugat acesta.

 

„O etapă intermediară în realizarea Uniunii Energetice este crearea de piețe regionale de energie. Datorită resurselor sale și poziției sale strategice, România poate deveni un centru energetic și un furnizor de securitate în regiune.  Pentru aceasta, este nevoie însă de gândire strategică, de o strategie energetică bazată pe diferite scenarii. Sectorul energetic este un sector în care corelarea dintre politicile publice și deciziile de investiții este foarte puternică. O politică fiscală adecvată este absolut necesară, din acest punct de vedere”, a declarat deputatul european Theodor Stolojan, membru al comisiei de afaceri economice și monetare al Parlamentului European. În încheiere, eurodeputatul PNL a transmis: “este de salutat faptul că un sector strategic, cum este cel energetic, are la Bruxelles o astfel de organizaţie (n.r. Centrul Român al Energiei) care poate reprezenta interesele României în instituțiile europene și nu numai”.

 

 

Galerie foto

  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan

Arhiva

Calendar Parlamentar