Theodor Stolojan: În problema Ucrainei, se vede lipsa de unitate la nivelul UE. UK vrea bani din Rusia, iar alte ţări sunt dependente energetic


Ucraina este la doar câteva sute de kilometri de Bucureşti şi este ţara cu care România are cea mai lungă graniţă, de peste 600 km. În acest context, situaţia de la Kiev, dar mai ales cea din Crimeea, stârneşte îngrijorare atât în rândul factorilor de decizie de la Bucureşti, cât şi în cel al europarlamentarilor români. Europeanul.org a încercat să afle cum este percepută situaţia conflituală din Estul Europei de către deputaţii pe care România i-a trimis în Parlamentul European. Eurodeputatul PPE Theodor Stolojan a vorbit, în interviul acordat Europeanul.org, despre cum ar trebui să reacţioneze Uniunea Europeană şi NATO, despre lipsa de unitate a ţărilor membre UE şi despre impactul acestui conflict asupra României.

Europeanul.org: Cum trebuie să reacţioneze Uniunea Europeană faţă de situaţia din Crimeea?

Theodor Stolojan: Deocamdată, reacția UE este la nivel diplomatic, luări de poziție și deplasări la Kiev. Ce are de făcut, în continuare: corelarea cu poziția SUA și acțiuni comune politice și economice. O intervenție militară este exclusă. Din păcate, din nou, se vede lipsa de unitate la nivelul UE. Marea Britanie este interesată ca piața financiară din UK să rămână deschisă ”investitorilor ” din Rusia; mai multe state membre din UE, dependente de Rusia pentru energie, nu sunt de acord cu sancțiunile economice pe care SUA anunță că sunt dispuse să le ia. Între timp, forțele militare rusești au preluat controlul în Crimeea, potrivit ”dreptului de a proteja” populația etnică rusă. Din acest moment, este posibil ca Rusia să se așeze la masa tratativelor, având acest avantaj consistent, controlul militar al Crimeei. Dacă în alte regiuni, de exemplu, Harkov, apar ciocniri între forțele susținătoare ale noului guvern de la Kiev și cele pro-ruse, ne putem aștepta la repetarea scenariului din Crimeea, în baza aceluiași drept invocat de Rusia. De aceea, problema numărul unu este evitarea pierderilor de vieți omenești. UE simultan cu SUA ar trebui să recunoască noilel autorități de la Kiev.

Europeanul.org: Care trebuie să fie poziția României, că ţară membră atât a UE cât și a NATO?

Theodor Stolojan: România, ca țară membră a NATO, nu poate fi ținta unei agresiuni fără a se declanșa riposta NATO. Dar România are interese directe în Ucraina, față de populația de etnie română, precum și față de investițiile făcute de firmele românești în această ţară. De asemenea, România are interese față de menținerea parcursului european al Republicii Moldova. În acest cadru, România trebuie să participe și să suțină măsurile care vor fi luate de UE și NATO, în raport cu Rusia și Ucraina. România ar trebui să examineze în ce măsură ajutorul financiar promis Republicii Moldova, de 100 milioane de euro, se derulează și să accelereze acordarea acestui ajutor, dacă este posibil, înainte de noiembrie 2014, când au loc alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova. România trebuie să fie pregătită pentru ce este mai rău: de a face față unui aflux de refugiați, în măsura în care situația conflictuală din Ucraina se agravează.

 

 

Galerie foto

  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan

Arhiva

Calendar Parlamentar