Europarlamentari in vizita la BZI: "Cristian Adomnitei trebuie sa plece"


Europarlamentarii Theodor Stolojan, Marian-Jean Marinescu si Traian Ungureanu au fost ieri intr-o vizita la redactia cotidianului BUNA ZIUA IASI. Cei trei au vorbit cu redactorii BZI despre cazurile de coruptie si despre politicienii care au macinat Iasul, dar si despre situatia de la varful PDL Iasi sau despre conflictul intern din USL. Europarlamentarii PDL au explicat pe larg situatia in cazul fostului ministru Relu Fenechiu, condamnat la inchisoare, scandalul de incompatibilitate in care este implicat presedintele CJ Cristian Adomnitei, dar si despre dosarul de coruptie in care este implicat unul dintre cei care gestioneaza fondurile europene la nivelul Iasului.

Interviul integral il puteti citi pe site-ul cotidianului BUNA ZIUA IASI, www.bzi.ro

Reporter: Cum vedeti situatia politica actuala de la nivelul Iasului, oras macinat de conflicte interne intre liderii puterii?

Traian Ungureanu: Problema in judetul Iasi este ca este desertificat industrial, deposedat de investitii, cu o sansa universitara nefructificata. Este responsabilitatea directa a USL. Asta este problema Iasului in primul rand. Adevarul este ca USL este o pacoste pentru Romania, acesta este adevarul principal.

R.: Directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala N-E, Constantin Apostol, a fost trimis in judecata pentru coruptie in baza unui dosar intocmit inca din 2012. Este vorba despre o serie de nereguli in care au fost implicati bani ai U.E. Cum de acesta conduce in continuare ADR Nord-Est, desi a fost acuzat pentru coruptie?

Theodor Stolojan: Exista acest mit al USL-ului, care se prabuseste in prezent. Eu sper ca oamenii sa vada ce inseamna de fapt USL-ul. Dumneavoastra vorbiti de acest director, dar eu va spun ca sunt 9 presedinti de Consilii Judetene, unii condamnati, altii in diferite etape de procese penale si care gestioneaza bani publici. Uitati-va la acest Nicolescu de la Arges, condamnat definitiv pentru conflicte de interese, la care PSD-ul spune ca poate sa ramana bine-mersi in functie, ca legea, i se pare USL-ului, e neclara. Exemplul lui Constantin Apostol este un exemplu clar despre cum intelege USL statul de drept in Romania.

R.: Este si cazul presedintelui CJ Iasi, Cristian Adomnitei. Exista informatii ca Agentia Nationala de Integritate l-a luat in vizor pentru contractele incheiate cu diversi asociati.

Theodor Stolojan: Acum, ca l-a luat in vizor este foarte bine, este inceputul. Trebuie sa vedem cum decurge, iar in momentul in care se stabileste vinovatia, acesta ar trebui in mod normal sa plece din post. O tara care se prezinta in fata Uniunii Europene cu noua presedinti de Consilii Judetene din 41, dintre care unii sunt condamnati, unii in diferite etape de procese penale, nu poate fi credibila.

Marian-Jean Marinescu: Avem o problema! Sa stiti ca saptamanile urmatoare se va vota descarcarea bugetara a comisiei si sunt acolo mentiuni de toate felurile in ceea ce priveste bugetul, inclusiv una despre Romania, si exact aceasta mentiune - coruptia, dosarele, cheltuirea frauduloasa a banilor europeni. Deci avem probleme, sa nu credeti ca nu exista ecou in Comisia Uniunii Europene. E greu sa lupti pentru Romania atunci cand ai astfel de exemple. Exact la Agentia Regionala de Dezvoltare, care are fondul regional pe mana, conducatorul sa fie acuzat de coruptie. Intotdeauna astfel de cazuri creeaza probleme, stiti foarte bine ce s-a intamplat cu Schengen-ul.

R.: Avem cazul mai multor personaje condamnate la inchisoare, dar care au obtinut fonduri europene. Un exemplu concret este cazul lui Relu Fenechiu si Tehnorom care, prin Programul Operational Sectorial - Cresterea Competitivitatii pe piata muncii, au obtinut fonduri europene, asta in conditiile in care documentele cadru ale Comisiei interzic ca persoanele condamnate sa obtine fonduri prin U.E. Dumneavoastra, ca europarlamentari, veti face o interpelare sau veti solicita o ancheta in astfel de cazuri?

Marian-Jean Marinescu: Cel mai in masura sa stie asa ceva este Teodorovici (Eugen Orlando Teodorovici - ministrul Fondurilor Europene - n.r.), actual ministru, fost director la audit. N-a facut un audit la aceste fonduri sa spuna ca n-au fost obtinute in conformitate cu legea europeana? Pe de alta parte, exista si OLAF, dar domnul ministru Teodorovici stie foarte bine ce inseamna audit, el a blocat fondurile in 2011, el le-a deblocat dupa. Daca aveti informatii exacte, va rog sa ni le dati si vom incerca sa facem tot ce ne sta noua in putinta.

Traian Ungureanu: Daca exista motive, daca exista temeiul, ceea ce putem face noi este, de pilda, o interpelare. In Parlamentul European, interpelarile sunt luate in serios. De recuperarea banilor se poate ocupa OLAF-ul. N-as vrea sa credeti ca ne dam la o parte, dar nu putem merge acum la sediul firmei domnului Fenechiu si sa ii luam de gat. Cu lucrurile acestea ne batem in Parlamentul European prin intermediul intepelarilor sau intarirea legislatiei.

R.: Cum vedeti situatia politica de la varful PDL Iasi, filiala macinata in ultimii ani de numeroase conflicte interne?

Theodor Stolojan: Din pacate, aceasta este situatia aici, nu este de ieri si de azi. Intotdeauna, aici la Iasi, am avut probleme cu aceasta organizatie si nu-mi explic decat ca au fost doar ambitiile personale. Eu sper ca acum, organizatia si-a revenit, pentru ca au mult de munca, dansii trebuie sa tina alegeri cat mai curand. Partidul a avut in ultimul rand mai multe lovituri, pe de o parte rezultatul alegerilor, pe de o parte tradarea unor membri ai partidului, ce erau si presedinti de organizatii judetene. Partidul a trecut printr-un proces de restructurare si reorganizare. Aici, la Iasi, avem undeva in jur de 15 comune unde nu avem organizatii ale PDL.

Galerie foto

  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan

Arhiva

Calendar Parlamentar