Din momentul în care forţele de opresiune au omorât civili, regimul Ianukovici și-a pierdut legitimitatea


Eurodeputatul român Theodor Dumitru Stolojan îşi exprimă poziţia, în exclusivitate pentru „Europeanul.org” despre violenţele fără precedent din Ucraina, cauzele care au dus la apariţia acestora, eventualele repercusiuni asupra României, dar şi un punct de vedere asupra crizei guvernamentale din România.

 

Europeanul.org: Care este poziţia dvs. vizavi de escaladarea violenţelor din Ucraina?

Theodor Dumitru Stolojan: Escaladarea violențelor în Ucraina demonstrează, încă o dată, că o stare conflictuală, de natura celei din Ucraina, nu poate fi rezolvată prin forța represiunii. Sunt convins că actualul regim trebuie să demisioneze și să fie organizate alegeri, cu observatori neutri. Din momentul în care, sub regimul actual, forţele de opresiune au omorât civili, acest regim și-a pierdut legitimitatea.

Europeanul.org: Care sunt repercusiunile acesteia asupra relaţiilor dintre UE şi Rusia?

Theodor Dumitru Stolojan: Rusia este țara cu o puternică influență asupra actualilor conducători ai Ucrainei. Prin urmare, demersurile UE pentru ca Rusia să contribuie la oprirea violențelor in Ucraina sunt justificate. Dar ceea ce se întamplă în Ucraina este în primul rând o problemă internă a Ucrainei și nimic nu poate justifica o intervenție militară sau cu efecte similare a Rusiei.

Europeanul.org: Cum ar putea influenţa criza din Ucraina stabilitatea în regiune? Care pot fi efectele asupra României?

Theodor Dumitru Stolojan: Înainte de toate, în Ucraina, există oameni de naționalitate română. Ne dorim ca ei, ca și ceilalți cetățeni ai Ucrainei, să nu mai sufere. Instabilitatea din Ucraina are efect politic, economic și social negativ pentru întreaga zonă, inclusiv România. În măsura în care dezorganizarea economiei continuă, vom avea pierderi pe seama blocării transporturilor , fie că ne referrm la mărfuri importate sau exportate spre Ucraina și Rusia, fie că avem în vedere circulația turiștilor.

Europeanul.org: Cum comentaţi criza guvernamentală din România?

Theodor Dumitru Stolojan: Guvernul USL (PSD-PNL) a reușit să omoare toate așteptările pe care cei care au votat USL le-au avut. În loc de o coaliție cu 70 % voturi în parlament, care să folosească această putere pentru poriecte mari, necesare României, avem o luptă intestină pentru funcții. Guvernul actual este un exemplu de corupție, lipsă de respect în gestiunea fondurilor publice, indiferență față de oameni.

Avem un Guvern format din 3 vice prim miniștri (și se dorește un al patrulea) și 23 de miniștri și miniștri delegați. Guvernul federal al Germaniei, cu o populație de patru ori mai mare ca a României, și un produs intern brut de peste 15 ori mai mare, are un singur vice prim ministru și 14 miniștrii federali. În privința lipsei de competență a actualui guvern în domeniul guverrnanței economice vorbesc cel mai bine reprezentanții mediului de afaceri.

Galerie foto

  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan

Arhiva

Calendar Parlamentar