Theodor Stolojan, autorul vaccinului antifraudă „Fiscalis 2014-2020”


Numele fostului premier și ministru de Finanțe în Guvernul României este rostit în capitalele europene ori de câte ori vine vorba despre programul european Fiscalis 2014-2020, privit drept principal instrument împotriva evaziunii și fraudei fiscale.

Eurodeputatul Stolojan a fost raportor în 2013 pentru două proiecte legislative europene cu impact direct asupra economiei țărilor membre. Tot Stolojan este cel care și-a mobilizat colegii, dar și Guvernul României pentru a anula o propunere legislativă europeană discriminatorie. Reușita acestei acțiuni va aduce României benefiicii de peste 1 miliard de euro.

 

Semnarea regulamentului cu privire la programul Fiscalis a avut loc pe 11 decembrie 2013

Semnarea regulamentului cu privire la programul Fiscalis a avut loc pe 11 decembrie 2013

Europeanul.org: – Domnule Stolojan, v-ați remarcat în 2013, în calitate de raportor al unor proiecte legislative de mare importanță pentru mediul economic al Uniunii Europene. Vă rugăm să faceți o scurtă descriere a acestora.

 

Theodor Stolojan: - În anul 2013, am fost raportor al Parlamentului European pentru două proiecte legislative. Primul dintre acestea, programul FISCALIS 2014-2020, a fost adoptat în sesiunea plenară a P.E. Raportul respectiv se referă la cooperarea dintre autoritățile fiscale din statele membre în participarea la sistemul unic european cu privire la schimbul de informații și la schimbul de experiență, dezvoltarea capacității administrative a autorităților fiscale. Ca raportor al PE, am stabilit ca prioritate a cooperării dintre autoritățile fiscale din statele membre stăvilirea evaziunii fiscale, a fraudei fiscale și a planificării fiscale agresive. România pierde anual miliarde de euro pe seama acestor fenomene negative.

Pe 11 decembrie, am fost invitat să particip la semnarea regulamentului european privind programul FISCALIS, de către președintele PE și reprezentantul Consiliului de miniștri.

Cel de-al doilea raport legislativ la care am fost raportor este „Programul pentru susținerea financiară a unor organizații implicate în stabilirea de standarde internaționale de contabilitate (IFRS) și de audit”. Calitatea acestor standarde și modul de respectare a lor este esențială pentru acuratețea informațiilor economice și financiare, de care depind deciziile de investiții, restructurare, și planurile de afaceri ale firmelor, ca și informațiile la nivel macroeconomic.

În calitate de raportor al PE, am stabilit ca obiective îmbunătățirea guvernanței acestor organizații pentru o bună reprezentare a investitorilor, acționarilor și altor beneficiari și utilizatori ai acestor standarde.

În decembrie 2013, am condus negocierile cu reprezentanții Consiliului și ai Comisiei și programul va fi adoptat în sesiunea PE din ianuarie 2014.

Europeanul.org: – Ați fost inițiatorul unei operațiuni care a oprit o discriminare la adresa României

Theodor Stolojan: - Am fost deputatul care am sesizat într-un proiect de regulament propunerea unor guverne (ale unor țări care sunt net contribuitoare la bugetul UE) ca statele membre cu acorduri de asistență financiară de tip preventiv să nu beneficieze de mărirea ratei de co-finanțare din fondurile europene structurale cu 10 puncte procentuale (adică de la 85% la 95%) cu reducerea corespunzătoare a efortului bugetar și a celui făcut de firmele private. Am avertizat în timp util Guvernul României și împreună cu alți deputați colegi am reușit să anulăm această propunere. Prin această acțiune, efortul bugetului României și al firmelor care vor avea proiecte cu finanțare din fondurile europene structurale se va reduce cu o sumă între 1,2-1,5 miliarde euro, în anii 2014-2015.

 

Europeanul.org: – V-ați implicat și în proiecte cu impact direct asupra cetățenilor români?

Theodor Stolojan: - Am susținut, în participarea la dezbateri în Parlamentul European, interesele industriilor din România (metalurgică, auto, chimică) afectate de politicile europene în domeniul schimbărilor climatice, propunând o abordarea echilibrată a măsurilor de combatere a schimbărilor climatice corelată cu cerințele de competitivitate ale firmelor din aceste industrii. Europa trebuie să fie un lider în domeniul politicilor de combatere a schimbărilor climatice, dar numai cu 1 – 2 pași înaintea altor țări din afara UE. Dacă nu se va respecta acest lucru, atunci nu vom mai avea industrii în Europa, deoarece în țări din afara UE, proecupările pentru măsuri de combatere a schimbărilor climatice sunt reduse, ceea ce înseamnă costuri mult mai mici pentru firmele din țările respective. Am susținut ca UE să interzică tranzacțiile pe teritoriul UE ale firmelor înregistrate în paradisuri fiscale care refuză să încheie acorduri de transparență cu UE, în sensul declarării veniturilor obținute de aceste firme și indivizi în conturile din aceste paradisuri fiscale.

 

Europeanul.org: – Ce obiective v-ați fixat pentru anul 2014?

Theodor Stolojan: - Voi continua să promovez interesele cetățenilor români și ale României în PE și la nivelul celorlalte instituții europene. Voi acționa pentru ca în Comisia pentru probleme economice și monetare să adoptăm o poziție fermă pentru combaterea evaziunii și a fraudei fiscale, a planificării financiare agresive. Voi susține participarea României la aranjamentele instituționale pentru zona euro, în domeniul monetar și fiscal, astfel încât România să nu rămână în afara dezvoltării integrării europene. Voi sprijini parcursul european al Republicii Moldova. Voi promova problematica europeană în România, participând la dezbateri publice, interviuri, întâlniri cu beneficiarii fondurilor europene, articole. Voi susține în continuare aceste interese ale României și nu numai ale României.

 

Articol aparut in Europeanul, 6 Ianuarie 2014, Jurnalist Cǎtǎlin Antohe

 

 

Galerie foto

  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan

Arhiva

Calendar Parlamentar