Conferintǎ de presǎ 10 Noiembrie 2013


Comunicat de presă

(10 noiembrie 2013)

 

Theodor Stolojan: Bugetul pentru anul 2014 reflectă eșecul politicii economice a Guvernului USL. Dacă Ponta și Antonescu ar lupta cu adevărat împotriva evaziunii, n-ar avea nevoie să crească niciun impozit și nicio taxă în România

 

Bugetul pe anul 2014 este un buget tipic al stângii socialiste, bazat pe introducerea de noi impozite și taxe, pe mărirea unora existente și reflectă eșecul politicii economice a Guvernului USL, eșec certificat prin Acordul încheiat cu Fondul Monetar Internațional, afirmă europarlamentarul PDL Theodor Stolojan.

”Acest buget menține pentru încă cel puțin un an de zile economia României într-o zonă de mediocritate, de creștere economică slabă, sub potențialul țării. Acest buget arată din nou victoria evaziunii fiscale asupra celui mai *cinstit* guvern care se afundă, de fapt, pe zi ce trece, în corupție”, a declarat astăzi, Theodor Stolojan, într-o conferință de presă susținută la sediul central al partidului.

Potrivit europarlamentarului PDL, bugetul întocmit de Guvernul USL arată din nou neputința absorbției fondurilor europene, reflectă lipsa unor strategii pe termen mediu și lung cu efecte din ce în ce mai negative pentru cetățeni și pentru economie.

”Se invocă din nou, în mod laș, Acordul cu FMI și cu Comisia Europeană ca fiind forța care a determinat Guvernul să propună noi impozite și taxe sau să le crească pe cele existente. Situația economică nu a cerut un acord cu FMI, așa cum a fost situația din anul 2009, când România nu a avut nicio altă șansă de a supraviețui decât un acord cu Fondul și cu Comisia Europeană. (…) România nu avea atunci altă opțiune. Astăzi, însă, România nu se află într-o stare de dezechilibru economic și financiar care să o oblige să facă un acord cu FMI”, a subliniat europarlamentarul PDL. Potrivit acestuia, USL putea să negocieze acest acord într-o situație relaxată, într-o situație mult mai avantajoasă pentru România, însă negocierile nu au făcut decât să consemneze eșecul politicii economice a Guvernului: ”Rezultatul, pentru bugetul pe anul 2014, este o politică fiscală haotică, incoerentă, lipsită de orice minimă predictibilitate, ostilă mediului de afaceri și economiei. Singurul principiu care funcționează este că acela care plătește deja impozite și taxe să plătească și mai mult”.

Theodor Stolojan a criticat și decizia Cabinetului Ponta de a-i lăsa pe primari să majoreze taxele pentru persoanele fizice cu peste 20%, arătând că, de fapt, Guvernul forțează autoritățile locale să ia astfel de măsuri în condițiile în care, dacă nu o vor face, le va reduce alocările de la bugetul central.

Lupta împotriva fraudei și evaziunii fiscale este, de asemenea, un eșec în guvernarea USL. ”Guvernarea de stânga socialistă se exprimă pe deplin - chiar dacă ministrul Finanțelor este un om care se pretinde liberal - iar lupta împotriva evaziunii și fraudei fiscale devine tot mai incertă, deoarece dacă domnii Ponta și Antonescu doresc să lupte cu adevărat împotriva evaziunii, atunci trebuie să lupte împotriva propriilor baroni, propriilor senatori și deputați”, a spus Theodor Stolojan. El a amintit că, potrivit estimărilor făcute de organisme neutre cu privire la dimensiunea fenomenului evazionist, acesta se ridică în România la aproape 14% din PIB, însă chiar dacă ”am lua numai la jumătate aceste cifre, adică 7% din PIB, tot înseamnă aproape 9 miliarde de euro”. ”Deci domnii Ponta și Antonescu, dacă ar lupta cu adevărat împotriva evaziunii, n-ar avea nevoie să crească nici un impozit și nicio taxă în România. Dimpotrivă, ar putea reduce imediat nivelul TVA și ar putea impozita mai puțin munca”, a spus Theodor Stolojan.

Bugetul pe anul 2014 mai arată, în opinia europarlamentarului PDL, că Ponta și Antonescu guvernează România în absența unor strategii esențiale pentru dezvoltare, provocând prejudicii importante cetățenilor și economiei. Theodor Stolojan a menționat că reprezentanții Guvernului s-au prezentat nepregătiți la negocierile cu Comisia Europeană pe tema priorităților României pentru perioada 2014-2020, irosind ocazia de a arăta ce dorim să finanțăm cu cele 40 de miliarde de euro alocate. „Ni s-a cerut, am fost rugați pentru binele acestei țări să facem o strategie pentru energie – nu o avem nici astăzi (…); România nu are la ora actuală masterplan-ul pentru transporturi, deși Uniunea Europeană ne roagă frumos (…); lipsește strategia pentru agricultură și cea pentru dezvoltare rurală, unde românii pot avea o opțiune”, a adăugat europarlamentarul PDL, subliniind incompetența Guvernului Ponta.

 

Departamentul de Comunicare al PDL

Galerie foto

  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan
  • Theodor Stolojan

Arhiva

Calendar Parlamentar